Stoofpotje van Lamsvlees met “Potjebraaiers”

Zoals beloofd, gaan we heerlijke en wellicht inspirerende recepten met jullie delen.

Afgelopen dagen is het weer omgeslagen, het is herfst. We hebben daarom gekozen voor een traditioneel recept van onze oma te combineren met een recept van nu… Stoofpotje van Lamsvlees met Potjebraaiers.

Ben je benieuwd geworden lees dan snel verder.

Wat heb je allemaal nodig voor 4 personen:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 2 el boter
  • klont braadboter
  • 700 g Lams-boutschijf
  • 6 bospenen
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 el bloem
  • 200 ml lams fond (Je kunt hiervoor ook heel goed groente fond gebruiken hoor)
  • 0,5 fles rode wijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • zeezout
  • 750 g Poters (aardappeltjes) Deze halen we vaak bij een aardappelboer.

We beginnen met het bereiden van de stoofpot.

Pel en snipper de ui, pel ook de knoflook en snijd deze fijn. Verhit een scheut olie en boter in een ruime pan en bak het vlees rondom bruin. Ik pak zelf een braadpan, maar een kookpan gaat ook prima hoor.
Voeg de ui en knoflook toe. Roer de tomatenpuree erdoor en laat het  geheel circa 5 minuten ontzuren. Schil dan de bospeen en snijd deze in stukjes. Ook de aubergine en courgette mag je in gelijke stukken snijden. Bak de groentes circa 5 minuten mee. Roer vervolgens de bloem erdoor en bak deze kort mee. Blus vervolgens het “prutje”af met de (lams)fond en rode wijn, breng het vervolgens aan de kook.

Waarschijnlijk heb je nog fond over na de 200ml, ( in een potje zit vaak 300 a 350 ml) dat geeft niets. Wij merkten namelijk zelf dat het goed is om na een tijdje weer wat extra toe te voegen, niet te veel, zo af en toe een beetje.

We gaan nog even verder, snij de boutschijf in blokjes van 1,5 bij 1,5. Je zal een stukje bot tegenkomen, gooi dit niet weg, maar voeg het zo meteen aan het geheel toe. Het bot zorgt namelijk voor extra smaak aan het gerecht.

Inmiddels is het fond en rode wijn aan de kook en voegen we de tijm en laurier toe. Ook de blokjes boutschijf mogen er bij. Je stooft het vlees in circa 3 a 4 uur gaar.

Hoe weet je nu of het gaar is vraag je jezelf waarschijnlijk af? Dat kan op 2 manieren. Probeer met een vork het vlees wat uit elkaar te trekken, lukt dit, dan is het goed. Of je kunt gewoon een stukje proeven natuurlijk! Het moet boterzacht zijn, dat merk je snel genoeg.

Nu onze stoofpot lekker staat te pruttelen, gaan we verder met “de potjebraaiers”.

Eerst brengen we een pan met water en de poters erin aan de kook. Kook ze dan 5 min, zodat ze nog een beetje bijt houden. Giet ze vervolgens af en laat ze gerust afkoelen.

Wanneer je denkt dat de stoofpot bijna klaar is, ga je verder met poters. Gebruik hiervoor een braadpan/hapjespan/koekenpan. Doe er een goede klont braadboter in, laat deze een beetje bruinig smelten. Vervolgens gaan de poters in de pan, met een lekkere hoeveelheid zeezout er overheen. Tussen door mag je ze even omschudden, zodat ze gelijkmatig kleuren.

Deze keer heb ik er nog een lekkere frisse salade bij gemaakt, maar het is ook lekker te combineren met sperzieboontjes, erwtje of een andere groente die jij lekker vind. Geniet ervan, SMAKELIJK eten!

Super leuk dat ik dit met jullie heb kunnen delen en ben heel benieuwd naar jullie bevindingen.

Smakelijke groetjes Danielle